Als docent het HBO-kwaliteit verbeteren

Het onderwijskwaliteit verbeteren is altijd een mooi, vooruitstrevend en belangrijk doel. Niet alleen omdat er continu geïnnoveerd moet worden in het onderwijs, maar ook omdat we een bepaald standaard en kwaliteit hoog moeten houden. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Het maakt niet of het op het voorgezet onderwijs is, de basisschool of op het hoger onderwijs. In deze blog kijken we naar hoe de kwaliteit op het HBO kan worden verbeterd.

Vorm docententeams

Om HBO kwaliteitsverbetering echt goed door te voeren, moeten er kleine docententeams gevormd worden. Dit moet dan weer in verhouding staan met het aantal studenten waarvoor de verbeteringen doorgevoerd worden. Bijvoorbeeld vier leraren op 60 studenten. Hierdoor blijft de focus goed gericht op één specifieke groep en gaat het niet voor verwarring zorgen. Als gevolg kun je ook gerichte doelen stellen die écht bij die groep studenten hoort.

Focus op het onderwijs

Dit klinkt als een open deur, maar het wordt nog al eens vergeten. HBO-scholen zijn over het algemeen erg groot en er werken heel veel verschillende docenten. Daarbij kan bij verbeteringsprocessen de focus wel eens te veel gericht worden op de organisatiestructuur in plaats van op het onderwijs. Dit moet natuurlijk vermeden worden. Kies daarom een paar studie-gerichte verbeterpunten die écht gefocust zijn op de studenten het onderwijs. Zet deze punten om in doelen en maak op basis hiervan een verbeterplan.

Structuur

Een plan kan niet slagen als er geen goede structuur in zit. Iedereen moet goed weten wat zijn of haar taken zijn en ook wat er verwacht wordt. Daarnaast is het essentieel om elkaar vaak gezamenlijk te spreken. Kom eens per week samen en bespreek hoe het ervoor staat. Zo zorg je ervoor dat iedereen constant ermee bezig blijft en er gefocust op blijft. Daarnaast leer je elkaar dan ook beter kennen en kan je wat van elkaar leren.

Natuurlijk zijn er nog veel meer punten die belangrijk zijn om verbeteringen in het HBO door te voeren. Geïnteresseerd? Kijk eens op stichting-leerKRACHT.nl voor meer verbetertips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *