Houd deze tips in je achterhoofd wanneer je gaat klussen

Lekker klussen in je huisje kan hartstikke leuk en leerzaam zijn, en vaak ook gewoon nodig. Of het nou gaat om het installeren van een deur van Deurmarkt of het behangen van je muur, klussen is enorm divers. Dat betekent dus ook dat je met heel veel dingen rekening moet houden. Je wil natuurlijk dat alles goed gaat en je klusjes goed uitpakken. Daarom bespreken we hier vier tips die belangrijk zijn om te onthouden wanneer je gaat klussen.

Is het toegestaan?

Dit is vooral belangrijk bij grotere klussen waar je veel verandering teweeg gaat brengen. Denk bijvoorbeeld aan het neerzetten van een nieuw hek, of zelfs een aanbouw. Wanneer je je huis zelf hebt gekocht heb je er zelf meer zeggenschap over, maar wanneer je een huis huurt is het een ander verhaal. Daar moet je natuurlijk toestemming vragen aan de huurbaas. Vergeet dat alsjeblieft niet, want het kan behoorlijk verkeerd uitpakken wanneer ze er pas na de tijd achter komen dat je hebt lopen klussen. Bij een koophuis zul je soms ook moeten checken of je klusje of aanbouw is toegestaan van de gemeente. Of misschien moet je een bouwvergunning aanvragen.

Sluit alles af

Vooral wanneer je gaat werken met elektriciteit of gas tijdens het klussen is het van groot belang dat je gas, elektriciteit en water afsluit. Zo voorkom je mogelijke ongelukken en errors tijdens je kluswerk. Je wil natuurlijk niet te maken krijgen met kortsluiting of zelfs schokken en brand!

Leg alles vast

Het is niet alleen leuk om je vooruitgang te zien, maar het kan je ook helpen fouten te voorkomen en op te lossen. Lukt er iets niet of mis je een stap? Bekijk je foto’s en video’s terug en zie wat je vergeten bent of wat er mis ging. Desnoods kun je iemand anders erbij halen die de misstap misschien wel kan vinden. Niet alleen leer je op deze manier van je fouten, maar kun je ook je vooruitgang delen met anderen.

Lees de handleiding

Velen slaan deze stap over. Het is toch niet zo moeilijk? Alle stappen zijn zo makkelijk. Totdat ze vastlopen, dan is de handleiding opeens een heilig boek. Wees de fouten en de onwetendheid voor en lees de handleiding vanaf het begin. Op die manier weet je zeker dat je het goed doet en heb je iets om op terug te vallen.

Met deze tips kun jij met een gerust hart beginnen aan je kluswerk. Maar ook iets wat je niet moet vergeten is: veiligheid voor alles. Dit is natuurlijk ook terug te lezen in de blog hier, maar het is heel belangrijk dit goed in je achterhoofd te houden. Veel klusplezier!