iphone reparatie

Zo voorkom je een kapotte smartphone

Iedereen die een telefoon heeft, weet dat hij hoe dan ook een keer kapot gaat. Zelf ben ik altijd heel voorzichtig met mijn telefoon. Maar ook met al die voorzichtigheid breekt een keer het glas van het scherm of gaat er intern wat kapot. Mobiele telefoons gaan helaas geen jaren mee. Maar waardoor gaan de meeste telefoons dan kapot? En wat kun je zelf doen om dit zo goed mogelijk tegen te gaan?

Volgens een aantal online websites zou vooral het beeldscherm van een telefoon het vaak begeven. Daarna is het de fysieke behuizing, de speaker en de accu die vaak kapot gaan. Maar ook software technisch gaat er nogal wat mis met de smartphones.

Opzet?

Er zijn behoorlijk wat onderzoeken gedaan naar de reden dat telefoons zo snel kapot gaan. Zo suggereert Greenpeace dat veel fabrikanten de reparatie van telefoons extra bemoeilijken door bijvoorbeeld bepaalde onderdelen goed vast te solderen of moeilijk in elkaar te zetten. Hierdoor is de reparatie lastig en is het soms voordeliger om een nieuw toestel te nemen. Wat natuurlijk in het voordeel is van de telefoon fabrikanten. Je zou dus kunnen speculeren dat het kapot gaan van telefoons met opzet gebeurd.

Aan de andere kant worden de telefoons ook steeds geavanceerder. Dit maakt de telefoons allereerst veel kwetsbaarder dan vroeger. Daarbij betekent dat ook dat de techniek gecompliceerder is en veel telefoons daardoor lastig te repareren zijn. Het is dan ook voor de consument een betere optie om een nieuwe telefoon te nemen.

Tips ter bescherming van smartphones

Je kunt gelukkig heel wat doen om toch zo lang mogelijk met je telefoon door te kunnen. Het ligt een beetje voor de hand. Maar een hoesje en een screenprotector kunnen de levensduur van je smartphone enorm verlengen. Deuken, krassen en barsten zijn namelijk zo gemaakt op de glazen behuizingen van moderne smartphones. De glassoorten worden gelukkig steeds sterker geproduceerd waardoor sommige telefoons zelfs ‘onbreekbaar’ zouden zijn. Maar het is toch verstandig om een extra bescherming om je telefoon te doen. Een klap op de telefoon kan namelijk ook de hardware beschadigen. En dit is dus weer niet zo gemakkelijk te herstellen.

Een tweede tips is om na het opladen van een telefoon hem weer van de stroom af te halen, en niet te laten zitten aan de adapter. Een continue toevoer van stroom kan de accu op den duur verslechteren. Tenslotte is het belangrijk om software updates altijd op tijd te installeren. Deze zijn namelijk heel belangrijk voor de bescherming van je gegevens en de beveiliging van de telefoon. Wanneer updates achterblijven kan dit wat problemen geven in de software.

Laat je telefoon repareren door een specialist

Gaat je telefoon nou toch kapot. Dan kun je overwegen om eerst langs een telefoonreparatie specialist te gaan. De prijzen voor veel voorkomende reparaties zoals scherm- of accuvervanging  vallen relatief mee wanneer je een duur toestel hebt. De prijs voor een iPhone reparatie bij GSM Paradise is bijvoorbeeld ongeveer 80 euro voor een accu en rond de 300 euro voor een volledig nieuw touchscreen. Dit is nog altijd veel voordeliger dan een nieuwe iPhone.